Osallistuin eilen Café Agricola -kahvilan avajaisiin kotikulmillani Helsingin Punavuoressa. Kahvilan ajatus on yksinkertaisuudessaan ”syö hyvää, tee hyvää”. Agricolan kirkon entisessä seurakuntasalissa sijaitseva kahvila myy lähiyrittäjien suosittuja tuotteita (mm. Kakkugalleria, Primula, Four seasons), ja lahjoittaa jokaisesta ostoksesta laskennallisen ruoka-annoksen hinnan Kirkon ulkomaanavun nälänvastaiseen työhön. Hieno asia.
Agricola –liikkeen ja kahvilan isä, pastori Teemu Laajasalo arvioi nopeasti suosiota saavuttaneen kahvilan kiinnostavuuden syyksi sitä, että ihmiset haluavat sekä tehdä hyvää että päästä helpolla. Nyt hyvää voi tehdä hyvin helposti: syömällä Sacher-kahvit tai vuohenjuustosalaatin. Varmasti näin. Itse ehkä kuitenkin muotoilisin saman asian vähän toisin: Ihmiset haluavat tehdä hyvää heille sopivalla tavalla. Ehkä sen voi määritellä helppoudeksi, mutta itselle sopiva tapa voi olla myös ponnistuksia vaativa ja aikaa vievä.
Ihmisyyteen kuuluu perustavanlaatuinen tarve tehdä hyvää ja olla tarvittu, ja tämän perustarpeen toteuttamiseen tarvitaan urbaanissa Punavuoressa – kuten Suomalaisessa yhteiskunnassa yleisemminkin – uusia tapoja. Perinteiset alueeseen tai sukulaisuuteen perustuvat auttamisen verkostot ovat monin paikoin menettäneet merkitystään. Myöskään perinteinen, tiettyihin aikoihin ja ajanjaksoihin sidottu vapaaehtoistoiminta ei aina istu esimerkiksi nuoren aikuisen hektiseen ja projektimaiseen arkeen. Mutta uudet välittämisen, keskinäisen huolenpidon ja yhteyden verkostot voivat olla ja ovat muutakin kuin hyvän tekeminen leivoskahveilla – senkään merkitystä hyvän tekemisen virrassa vähättelemättä.
Istun HelsinkiMissio –nimisen järjestön hallituksessa ja järjestön erilaisten projektien ohjausryhmissä. Yksi näistä projekteista on SeniorTrainer, jossa vanhuksille välitetään vapaaehtoisten tekemää keikka-apua. Vapaaehtoiset saattavat vanhuksia asioille (lääkäriin, kauppaan, kävelylle), vaihtavat lamppuja ja verhoja ja opettavat / auttavat tietokoneasioissa. Projektiin on lähtenyt mukaan runsaasti uusia vapaaehtoisia. Heidän keski-ikänsä on 35 vuotta. Nuoret ihmiset ryntäävät tekemään hyvää, kun sen voi tehdä itselle, omiin aikatauluihin ja arkeen sopivalla tavalla.
Nuoret aikuiset myös luovat näitä tapoja itse. Punavuoressa toteutettiin elokuussa Punajuuri block party, vapaaehtoisvoimin ja käytännössä nollabudjetilla tuotettu katujuhla. Punavuorelaiset järjestivät juhliinsa kilpailukykyistä ohjelmaa, ja listasivat periaatteikseen muun muassa: ”Rahaa arvokkaampi valuutta on ystävien apu ja palvelut.” sekä ”Jos vastaamme jokaiseen ystävän pyyntöön myöntävästi, voimme jokainen edesauttaa toistemme unelmien toteutuksessa.” Katujuhla on yksi esimerkki tässäkin ajassa elävästä vahvasta hyvän tekemisen, keskinäisen avun ja yhteisöllisyyden tarpeesta. Ihmiset ovat kyllästyneitä kaikille elämän alueille tunkeutuvaan markkinatalouden logiikkaan, kiirekulttuuriin ja ihmistä välineellistäviin toimintatapoihin (mm. työelämässä). Vastatrendinä on nousemassa eri puolilla Café Agricolan, SeniorTrainerin ja Punajuuri-tapahtuman kaltaisia esimerkkejä siitä, että ihmisen perustarpeet eivät ole muuttuneet.
Me haluamme tehdä hyvää, me haluamme elää merkityksellistä, toisista välittävää, yhteisöllistä elämää – meille ja tähän aikaan sopivilla tavoilla. Itsekkyys, rahan itseisarvo ja ympäristöä tuhoava kulutuskulttuuri eli silmitön shoppailu, muskeliautot ja Thaimaan-lomat omat todella passé, täysin last season. Oman lähikirkon kehitysapua tukeva kahvila, vanhusten auttaminen ja ystävyyden nimissä järjestetyt katujuhlat ovat tämän syksyn trendejä. Ihmisyys ei ole muuttunut, se vain alkaa taas löytää itseään kapitalistisen identiteettikriisin jälkeen.
Ja ilo on nähdä, miten kirkko ja kristilliset järjestöt ovat tässä trendissä mukana, Punavuoressa ja muuallakin. Välittäminen, auttaminen, yhteisöllisyys ja merkityksen löytäminen ovat tietysti olleet kristinuskon lähtökohtia jo 2000 vuotta sitten - se tuo Punavuoren kahvilaankin aivan omanlaisensa ulottuvuuden.
Lisätietoja Punajuuri-katujuhlasta, SeniorTrainerista ja Café Agricolasta:
www.punajuuri.org
www.helsinkimissio.fi
www.agricolaliike.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti