Mietintöjä ja arkkipiispan ominaisuuksia


Tänään aamun täysistunnossa hyväksyttiin kirkolliskokouksen uusi työjärjestys sekä Signe Jauhiaisen ensimmäisenä allekirjoittama aloite nuorten osallisuuden kasvattamisesta (aloitteet, valiokuntien niistä antamat mietinnöt sekä kaikki käytetyt puheenvuorot löytyvät sivuilta www.evl.fi/kirkolliskokous). Hyviä asioita molemmat.

Valiokuntamme työsti tänään kirkkoherran vaalitapa-asiaa (ks. kuva, jossa ei näy, että perustevaliokunnassa on kyllä naisiakin), josta perustevaliokunta on jo aiemmin lausunut, että kyseessä on tarkoituksenmukaisuuskysymys eikä sen syvempiä perusteita vaalitavan valinnalle suuntaan tai toiseen ole (suora kansanvaali vai välillinen, kirkkovaltuuston /seurakuntaneuvoston toteuttama vaali). Pohdittavaa silti riittää. Valitsijamiehissä taas valmistelimme kirkon ulkoasiain neuvoston kokoonpanoa (ja äänestimme saliin vietävästä esityksestä) sekä uuden kansliapäällikön ja kirkon ulkoasiain osaston johtajan valintaproseduuria (ajankohtaisia keväällä 2010).

Iltapäivällä oli kirkkohallituksen kyselytunti, jossa sivuttiin muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöstä Italian koulujen krusifiksien suhteen (laki ei saa määrätä koulujen seinille krusifikseja). Eräs edustaja oli huolestunut Suomen ja kirkkomme maineesta maailmalla, kun asian oli EIT:een vienyt suomalaissyntyinen nainen. Illalla taas jatkui täysistunto valiokuntamietintöjen käsittelyllä. Edustaja-aloite Porvoon nuorten kirkolliskokouksen äänioikeudesta hiippakuntavaltuustolle hyväksyttiin vastoin valiokunnan mietintöä (kyse oli kyllä laajemmastakin mahdollisuudesta äänioikeuteen erilaisille tahoille, mutta keskustelu tiivistyi tähän). Oman valiokuntani mietintö kummien vähimmäismäärän laskemisesta poikkeustapauksissa yhteen hyväksyttiin.

Päivän varsinaisen työskentelyn jälkeen oli järjestetty keskustelutilaisuus arkkipiispan vaaalista. Toiveita tiedoista ja taidoista riitti. Todettiin muun muassa, että olisi hyvä, jos tulevalla arkkipiispalla olisi mukava ja yhteistyökykyinen mies.

Ei kommentteja: