Rajattu autonomia on etu

Eilen käsittelimme lakivaliokunnan mietintöä virkamiesoikeudellisista säännöksistä. Keskustelu kesti lähemmäs viisi tuntia, ja kaikki puheenvuorot tulevat pienellä viiveellä sivuille www.evl.fi/kirkolliskokous. En kyllä voi suositella niitä sieltä pieteetillä studeeraamaan, sen verran onnetonta argumentointia oli tarjolla. Ei tietenkään kaikissa puheenvuoroissa. Edustaja Luoma piti virkistävän puheenvuoron kirkon autonomian ja julkisoikeudellisen aseman tasapainosta. Luoma näki tämän tietynlaisen kaksinaisuuden kirkon vahvuutena, ja totesi, että järjestyskin kuuluu kirkon olemukseen. Olen samoilla linjoilla. On sekä kirkon että yhteiskunnan ja molemmissa toimivien ihmisten vahva turva, että kirkon (ja yleensäkin kirkkojen) autonomialla on rajat. Toisaalta on uskonnon turva, että sillä on (ja sillä oikeasti on) autonomiaa oppiinsa liittyvissä asioissa.

Eilisessä keskustelussa ei kuitenkaan ollut kovinkaan syvästi kyse kirkon opista. Homofobia tai naispappeuden pelko kun eivät tietenkään ole osa kirkon oppia, vaan nuo pelot nousevat jostain aivan muusta. Toisinaan vaikuttaa siltä, että oman aseman turvaaminen on tietyille ryhmille se ylin opinkappale. Oikeudenmukaisuus tai kirkon ja sen jäsenten tai työntekijöiden etu jää tällöin aina sivuseikaksi.

On yllättävää, miten raskasta voi joskus olla vain istuminen ja kuunteleminen. Olen yrittänyt suhtautua kaikkiin puheenvuoroihin vakavasti, ja aidosti löytää niistä jotain logiikkaa. Olin etukäteen päättänyt, etten käytä puheenvuoroa tässä asiassa, tässä vaiheessa, mutten lopulta voinut vain istua hiljaa. Yhdenvertaisuuteen ja syrjintään liittyvää tutkimusta tehdessäni olen vakuuttunut, että kirkon työyhteisöihin tarvitaan ajantasaiset pelisäännöt. Tämä on kaikkien osapuolien etu. Samoin kirkon oma syrjintäpykälä on niin monitasoinen ja huolellista valmistelua vaativa asia, että sitä ei kannata tässä vaiheessa jäädä odottamaan, vaan hyväksyä laki nyt tältä osin. Tämähän on yksi lainsäädäntötyön piirre. Laki uudistuu jatkuvasti, eikä ole koskaan valmis.

Asian käsittely jatkunee tänään yksityiskohtaisella käsittelyllä, ja myös valiokuntatyöskentelyä on luvassa iltapäivällä. Perustevaliokunnan pitäisi vielä työstää arkkipiispan ja kirkkoherran valintoihin liittyviä aloitteita. Niistä lisää myöhemmin.

Ei kommentteja: