Kirkolle monimuotoisuusohjelma (10.11.)

Perustevaliokunnalla ei enää ole töitä, kun saimme valmiiksi sen odotetun "parisuhdemietintömme" eilen. Tästä johtuen meillä on loppuviikolla vapaata aina, kun ohjelmassa on valiokuntatyöskentelyä. Muut edustajat sen sijaan ovat odottaneet mietinnön valmistumista, ja asiaa pohditaan nyt käytävillä ja erilaisissa kokoontumisissa.

Keskittyminen tähän yhteen kysymykseen vaikuttaa koko kokousviikon tunnelmaan ja toimintaan. Itse olen ollut niin perustevaliokuntaorientoitunut, että olen vahingossa ollut poissa ainakin yhdestä valitsijamiesten kokouksesta. Täystistunnoissa edustajat käyttävät hyvin vähän puheenvuoroja mistään, ja asiat enimmäkseen nuijitaan suoraan läpi. Näin kävi myös yleisvaliokunnan mietinnöille kahdesta aloitteesta, joita olin mukana tekemässä.

Toinen niistä oli monimuotoisuuden edistämiseen kirkon työyhteisöissä keskittyvä aloite, jonka ensimmäinen allekirjoittaja olin. Yleisvaliokunta suhtautui aloitteeseen hyvin myönteisesti, ja esitti sen lähettämistä kirkkohallitukseen toimenpiteitä varten. Ja näin kirkolliskokous siis päätti myös tehdä. (Aloite ja mietintö löytyvät sivuilta www.evl.fi/kirkolliskokous.)

Yleisvaliokunnan mietintö sisältää painavia näkökulmia ja esityksiä, jopa painavampia kuin uskalsimme aloitteeseen muotoilla. Monimuotoisuusohjelman ja johtamiskoulutuksen lisäksi monimuotoisuusajattelu halutaan kytkeä myös olemassa oleviin koulutuksiin, ja ohjelman toivotaan olevan "koko kirkon läpäisevä periaateohjelma". Tästä olen iloinen ja toivon, että monimuotoisuusajattelu ja siihen liittyvä johtaminen ja koulutus ovat yksi väline siihen, että voisimme tässä erilaisten näkemysten ja ennakkoluulojen kirkossa tulla paremmin toimeen. Kuvaavaa ehkä on, että mietinnön käsittelyssä pari vanhoillisempaa edustajaa näki aloitteen jollakin tavalla uhkaavana tai omien näkemystensä vastaisena. Heidän puheenvuorojensa pointti ei itselleni aivan auennut, mutta aion kysyä puheenvuoroja käyttäneiltä lisää. Keskustelemalla voimme ehkä ymmärtää toisiamme paremmin ja toivottavasti hälventää niitä ennakkoluuloja, joita eri tavoin ajatteleviin liittyy. Ainakin kuunteleminen on parempi kuin aina samanmielisten seuraan vetäytyminen. Muun muassa tästä monimuotoisuusajattelussa on kyse.

1 kommentti:

Anna-Maria Soininvaara kirjoitti...

Näin biodiversiteettivuotta vietettäessä oiva aloite:)
Tuo monimuotoisuus on kyllä vähän hämärä käsite vaikka sitä paljon näkee käytettävän, toivottavasti saitte tekstiin kaiken tarpeellisen!