Parisuhdekeskustelu jatkuu ja jatkuu (11.11.)

Keskustelu perustevaliokunnan mietinnöstä (rekisteröidyn parisuhteen solmineiden puolesta ja kanssa rukoilu) käynnistyi tänään aamulla ja on jatkunut koko päivän. Puheintoa siis riittää. Kaikki puheenvuorot tulevat pienellä viiveellä nettiin luettaviksi (www.evl.fi/kirkolliskokous). Niistä suosittelen ainakin piispa Vikströmin, Hilkka Olkinuoran ja Anna-Mari Kaskisen puheenvuoroja. Ne olivat niin hienoja, että aion itsekin palata niiden ääreen tekstinä lukien.

Samasta osoitteesta löytyy vähän ajan päästä myös oma puheenvuoroni. Kerron siinä, että mietintöön sitoutuminen oli minulle vaikea omantunnon kysymys. Olisin toivonut paljon enemmän, paljon selvempää kädenojennusta seksuaalivähemmistöjen ja parisuhteensa rekisteröineiden kristittyjen suuntaan. Minusta rekisteröityjen parisuhteiden siunaaminen olisi teologisesti perusteltua. Kuitenkin olen valiokuntamme mietintöön sitoutunut, ja ymmärrän tilanteen realismin. Jos kovasti ajamme omaa linjaamme - oli se omasta mielestämme miten hyvä, oikea ja totuudellinen tahansa - suljemme toisen linjan valinneet pois. Sitä en halua.

Vaikka Kristus inspiroi minua suhtautumaan intohimoisesti ihmisoikeuksiin ja kaikkeen kaltoinkohteluun ja vääryyteen, suhtaudun intohimolla myös tähän kirkkoomme. Löydän eri tavoinkin ajattelevien kristittyjen välillä vielä sellaista yhteistä, mikä on minulle niin arvokasta, että pystyn tähän mietinnön kompromissiin taipumaan.

Keskeistä on, että tämä askel antaisi mahdollisuuden kohdata parisuhteensa rekisteröineitä pareja myönteisellä tavalla niille kirkon työntekijöille, jotka sen haluavat tehdä. Heitä on paljon. Mahdollisuus sisältää terminä myös ajatuksen, että kirkon työntekijällä säilyy omatunnonvapaus. Tuskinpa kukaan vastentahtoista rukousta kaipaisikaan - kaikkein vähiten pari, joka kaipaa kirkon tukea ja läsnäoloa elämänsä tärkeällä hetkellä, löydettyään rakkauden ja sitouduttuaan elämänkumppaniinsa.

Keskustelu jatkuu klo 21 alkaen, monenlaisia puheenvuoroja on odotettavissa, ja päätös lienee käsissämme huomenna. Mietinnön hyväksymisestä äänestetään yksinkertaisella enemmistöllä. Jos siis yli puolet äänistä on mietinnön takana, se tulee hyväksytyksi. Tätä toivon.

Ei kommentteja: