Kirkolliskokousedustajien suljetut Facebook -keskustelut

Kirkon tiedotuskeskus kertoi tiedotteessaan, ja Kotimaa-lehti uutisoi pian katoavalla nettiuutissivustollaan kirkolliskokousedustajien suljetusta Facebook -ryhmästä. Ryhmässä keskustellaan kirkolliskokouksen asioista, ja siihen pääsee siis liittymään vain kutsusta, joskin itse olen ymmärtänyt, että ryhmän perustanut Mika Nurmi on sinne kutsunut kaikkia kirkolliskokousedustajia, joiden tiedämme olevan Facebookissa. Ryhmä on kuitenkin vain edustajille.

Onko tämä nyt sitten epäläpinäkyvää, kun keskustelut eivät ole avoimia kaikille? Samalla logiikalla voisi pitää epäläpinäkyvänä sitä, että kirkolliskokousedustajat lähettävät toisilleen sähköposteja. Tai että valiokuntien kokouksia ei kuvata ja lähetetä suorana netissä.

Moni FB:ssa keskusteleva edustaja pitää blogia (lista kkok-bloggailijoista löytyy: www.evl.fi/kirkolliskokous), joissa kerromme aatoksistamme, ja minä ainakin kerron niistä mielelläni lisää, jos joku haluaa ottaa yhteyttä. Tämä on avoimuuden ja läpinäkyvyyden edistämistä. Myös puheenvuoromme, aloitteemme ja päätökset tulevat verrattain nopeasti nettiin noille samaisille sivuille, josta niitä voi kuka tahansa käydä lukemassa. En usko, että puheenvuorojamme sieltä kauhean moni innolla studeeraa, ja yhtä epätodennäköisenä pidän sitä, että kovinkaan moni jaksaisi lukea viestiketjua virkamiesoikeudellisista säädöksista tmv. kovin pitkään. Kertokaa, jos olen väärässä.

Mika Nurmi mainitsee uutisen haastattelussa, että osa kirkolliskokouksen valmistelutyöstä voitaisiin siirtää ehkä verkkoon. Tämä on hyvä ajatus. Pitkin vuotta ihmiset eri puolilta Suomea matkustavat päiväksi valiokuntiensa tai valitsijamiesten kokouksiin. Ainakin osa tästä epäekologisesta matkustamisesta voitaisiin kenties jonain päivänä välttää kehittämällä videokonferenssimahdollisuuksia ja muuta virtuaalista yhteydenpitoa.

Minä jatkan ajantasaista (ja mahdollisimman avointa ja läpinäkyvää) päivitystä kirkolliskokouksesta toivottavasti heti maanantaina, ensimmäisen varsinaisen kokouspäivän jälkeen. Päivä tulee olemaan pitkä. Illalla kokouspäivän jälkeen on HeTa-hankkeen (kirkon keskitetyn kirjanpidon ja palkanlaskennan hanke) pitkä infotilaisuus ja todennäköisimmin sen jälkeen vielä valitsijamiesten kokous kirkkoneuvoksen vaaliin liittyen. Yritän kuitenkin jaksaa kirjoittaa päälimmäiset tunnelmat maanantai-iltana.

Asialistallamme ensi viikolla ovat siis muun muassa "uuden Seppo Häkkisen" eli kirkkoneuvoksen valinta, kirkkoherran vaalitavan mahdollinen muuttaminen suorasta välilliseksi, kummien vähimmäismäärän mahdollinen vähentäminen yhteen, ja kolme kiinnostavaa, lasten, nuorten ja kehitysvammaisten oikeuksiin ja osallisuuteen kirkossa liittyvää aloitetta. Niistä lisää ensi viikolla.

Ei kommentteja: